Rumteknologi er kommet langt siden 60’ernes Apollo programmer og store supermagter der bruger milliarder på at sende toptrænede astronauter i rummet. I dag handler rumfart mere og mere om at tjene penge og prisen på at sende ting i rummet er faldet med mellem en faktor 100 og en faktor 1000 siden Appollo. Derfor begynder helt nye dynamikker at dukke op. Rumfart er ved at rykke ind i den private sektor og firmaer såvel som private har kastet sig ind i kampen om at definere fremtidens rumfart. Her kan vi som danskere være stolte af folk som Copenhagen Suborbitals der arbejder hårdt på at sende danskere i rummet.

Google har indstiftet Google Lunar X price som giver 20 mio $ til det første private firma der kan sende en raket til månen, sende en rover ud, køre 500 m og sende high definition billeder tilbage. Dette betyder at vi forhåbentlig inden 2015 ser private køretøjer på månen. Hvis vi kigger længere frem vil både Kina og USA bygge baser på månen og der er ingen tvivl om at dette vil betyde store og lukrative potentielle orde for de firmaer der er med. Rumfart har potentiale og kan let blive 20’ernes boomende industri og kan potentielt få samme betydning for økonomien som IT har haft i siden slutningen af 90’erne. Der er ingen tvivl om at det kan blive stort og de virksomheder der skal dominere denne branche skal snart til og ud af starthullerne. Skal Danmark have store virksomheder i denne branche? Vi har de veluddannede mennesker vi mangler bare at satse!

//asger

Copenhagen Suborbitals
Google Lunar X price