Fordi jeg har været væk et par dage fra bloggen vil jeg følge op med endnu en lille betragtning om året der gik.

2010 var et endnu et år i finanskrisen tegn selvom selve krisen er ved at være overstået. Krisen er dog flyttet fra at gå ud over banker og boligejere til at gå ud over de stater der har redet bl.a bankerene. 2010 viser nok hvor farligt det kan være at rede spekulanter af alle slags fra den risiko de tager. Spørgsmålet er om det er sidste gang det sker at staten ser sig nødsaget til at rede samfundsøkonomien. Jeg er ret sikker på vi ikke har set det for sidste gang men spørgsmålet er om vi har lært af det. Enlig tror jeg vi har spildt en god krise de sidste år og det gælder nok ikke kun i Danmark. Banker er blevet redet og ja det gjorde flekslånerne også. Da det for første gang så ud til at renten på et flekslån steg så meget at det kunne være et problem gik staten ud og købte realkreditobligationer med statsantastes pensionsmidler. Det er jo ikke svært at forestille sig at folk gerne vil have flekslån når staten vil rede dem hvis risikoen viser sig at blive en realitet.

For mig at se er det meget bekymrende at man på den måde belønner at folk der gambler med ens økonomi. Det svare vel til at tilbyde folk at gå på casino og så tilbyde at staten dækker et evt. tab. I stedet for at fokusere på at blive bedre til at skabe værdig for os selv og andre og prøve at sikre øget velstand gennem øget produktion af værdiger har vi valgt at prøve at bille os selv ind at vi lever i en risiko fri verden. Hvis folk falder ud over kanten på metrotrappen så må vi da bygge et højere gelænder og hvis folk tager et flekslån og renten stiger må staten sikre at renten stadig er lav. Vi lever ikke i en risikofri verden. Vi lever i en verden fyldt med risiko og det handler om at sikre at man ikke står til at tabe mere end man kan tåle.

Det store spørgsmål er hvad vil denne tendens betyde. Personligt tror jeg at det opfordre fok til at tage endnu større risiko. Hvis vi prøver at skabe et samfund hvor jeg score gevinsten hvis det går godt og fællesskabet tager regningen hvis det går galt så opfordre man folk til at tage endnu større risici. Spørgsmålet er så hvornår bliver de så så store at fællesskabet ikke længere kan samle regningen op.

//asger