Jeg faldt i dag over en debat omkring programøre der bliver tilbudt medejerskab frem for penge for deres arbejde og tænkte at jeg ville skrive en lille guide til hvordan du laver et projekt hvor en programmør syndes det kunne være interessant at være med. Det gælder nok også hvis der er andre du gerne vil have med.

1) Aktiv investor
Husk: Hvis du ikke betaler folk er de ikke ansatte. Ansatte kan du diktere hvad de skal lave det kan du ikke hvis ikke du betaler. Betragt dine partnere som investoren. Der findes faktisk et et begreb som hedder en aktiv investor. Giv dem den titel og giv dem de rettigheder der følger med til at være investor. Hvis han vil se dit CV så lad ham det. Lad være med at skjule ting. 100 timer for en programmør svare til at han investere min 50.000 kr i din virksomhed. Hvis du havde lagt eks. 50.000 kr i en virksomhed ville du så ikke også ønske at vide hvem der står bag det du investere i?

2) Vær flittig
Gør dit hjemmearbejde ordenligt. Du skal hele tiden stille dig selv spørgsmålet er der noget jeg kan gøre. Har du lavet budgetter, prospekter, brugerundersøgelser osv. Kan du lære mere om det marked du skal ud og arbejde med. Har du prøvet at snakke med en evt. kunde eller investor. Spørg hele tiden hvad kan jeg gøre for at øge værdigen af mit projekt? Kort sagt. Alt hvad du selv kan lave skal du gøre selv så vidt mugligt.

3) Andele og tid
Hold styr på din og andres tid og regn på om det kan betale sig. Husk at når folk investere er det ikke en succes hvis folk bare får de penge tilbage de har investeret. Du skal sikre et godt afkast på folks tid og penge. Folk skal gerne tjene til dagen og vejen og hvis du kun kan få et job som opvasker til 100 kr/t så er det din timeløn og det din tid er værd. Som tommelfingerregel skal du sikre at folk hvis projektet lykkedes får mellem 10 og 100 gange deres normale timeløn. Jeg plejer og dele værksætteriget op i 3 faser. I idéfasen skal du sikre at folk der er med får 100 gange deres normale løn (lidt mindre i slutningen). Når du har samlet resurserne omkring projektet kommer der en fase hvor det hårde arbejde skal laves. Her skal du sikre at folk kan får 10 gange deres timeløn. Når projektet er lanceret og der er kunder i butikken og du kan betale folk en normal løn så er det selvfølgelig bare have det og det er jo deres løn og dette er den sidste fase. Dvs. hvis du skal bruge 200 timer idéudvikling og dette svare til 50.000 kr og dernæst 1000 timer som sættes til 300.000 kr så skal folk ud over den deres løn have ejerandele i et firma som 3 til 5 år efter start har en værdig af min 8 mio kr. (50k*100+300k*10 ) Hvis der er andre penge inden i billedet skal det selvfølgelig også forrentes ud over det.

4) Vær ærlig, sympatisk, åben og hjælpsom
Når man handler med hinanden stiller det store krav til tillid. Du må ikke give nogen mennesker grund til at betvivle din ærlighed. Lyv aldrig og hjælp de partnere også hvis ikke det lige har med virksomheden at gøre. Vær åben og ærlig folk hader når man skjuler ting og giver folk den følelse at du ikke har rent mel i posen. De skal vide at du ønsker det bedste for dem. Folk vil som oftest gerne lige lægge det ekstra hvis de tror på du ikke bad dem om det hvis ikke det var nødvendigt og i deres interesse.

5) Fokuser på projekter der tjener mange penge
Lad nu vær med at starte projekter man kan tjene 1 mio eller 2. Som du hurtigt kan regne ud fra 3 skal du have en pæn virksomhed. Du skal over 10 til 100 mio før det begynder at kunne betale sig.

6) Vær risikobevist
Prøv at find ud af hvad der kan få dit projekt til at falde. Kan du prøve at fremskynde nogen af disse ting. Hvis du finder ud af et projekt ikke kan lade sig gøre 300 timer før du ellers ville så har du sparet 300 timer. De kunne jo bruges til et andet projekt der måske det kan lykkedes. Dette gælder også hvis det andres tid. Folk kan godt lide at spare tid og hvis folk kan se at du er beviste om deres tid så vil de måske være med en anden gang.

7) Netværk
Tal med andre iværksættere del ud af dine erfaringer. Hvad gik galt/godt for dig? På den måde kan du jo måske finde en risiko du ikke havde tænkt over. Her kan div. investorer også bruges. De er ofte smarte og kender gamet.

8) Start low key
Der er ingen grund til at starte med at finde logo’er og indrette dyre kontorer. I skal nok finde et navn det er væsentlig svære og få et godt produkt.

9) Fokuser på kunden
Der er en person der er vigtigere end alle andre inklusiv jer selv og det er kunden. Alt hvad i gør skal være for at tilfredsstille jeres kunder. Når man har kunder er det meget lettere og få penge.

10) Kill your darlings
Over halvdelen af alle projekter går ikke godt. Når i finder ud af det ikke virker så prøv og fikse det. Hvis i ikke kan det så slå for guds skyld projektet ihjel.

Hvis du følger disse råd så er der en god chance for at folk vil arbejde sammen med dig!

//asger

ps. Husk at have det sjovt!