Den danske stat bruger mange milliarder hvert år på erhvervsstøtte. Denne gives som oftest til industrier der ikke i er fremtiden. Landbruget og taxaselskaber nyder godt af ting som momsfritagelse og skatterabatter koster hvert år milliarder for statskassen og ingen ved om det rent faktisk hjælper med at skabe vækst. Der er brug for en ny form for støtte der ikke belønner de svage brancher men hjælper vinderne med at komme ud over landets grænser og eksportere deres produkter, viden og services ud over landets grænser.

En nu måde at sikre innovation er fundet i andre lande. I USA leder the Xprice Foundation an med en ny og spændende måde at hjælpe de nye virksomheder med at komme over rampen. Med store pengepræmier laver de konktrancer hvor dygtige virksomheder kan vinde et lille boost til egenkapitalen samt massere af hæder og ære hvis de kan lever konkrete resultater i udvikling af ny viden og cutting edge teknologi. Her handler det ikke om lobbyister men om at kunne levere fremtidens løsninger og kan man det så får man støtte. Hvis man ikke kan så får man ikke en krone.

Ville det ikke være en ide at kigge over atlanten og flytte nogen af alle de mange penge vi giver i erhvervsstøtte fra at prøve at rede brancher der ikke kan producere den værdig vi skal leve af til at skabe stærke virksomheder der har viljen og evnen til at skabe den teknologi vi skal bruge i fremtiden. Lad os give 25 mio kr til den første virksomhed der kan lave et testanlæg i Danmark producere CO2 neutral strøm billigere end kul. Lad os udlove 25 mio kr til den første virksomhed der kan lagre CO2 i over 1000 år til under 100 kr pr ton. Lad os følge de virksomheder for hvem det lykkedes og lad os fejre dem som fremtidens erhvervsfolk og iværksættere.

//asger