Regeringen hævder at vækstforum er nedsat for at finde løsninger der kan skabe vækst i det danske samfund. Den senere tids udvikling for mig til at tænke på om det i højere grad handler om at vise regeringen som lyttende og ansvarlig før næste valg i stedet for som hidtil at skøjte over enhver kritik og lave den gigantiske forglemmelse at udvikle samfundet med de reformer der er brug for. Efter 10 år har det været sparsomt med resultater og den krise vi befinder os i er ikke kun på grund af den internationale finanskrise. Krisen i Danmark er langt værre. Den er opstået fordi vi i de sidste 10 år primært har “investeret” i samtalekøkkener, faldskærme og store biler. Vi har tilgengæld skåret grundforskningen til sokkeholderne og indført politikken “fra forskning til faktura” som er dybt selvmodsigende i og med at man sjældent ved hvad man skal bruge forskning til for ellers er det produktudvikling og det gør private virksomheder langt bedre.

Nu har regeringen så lavet et spind og har fået en lang række erhvervsledere til at skrive under på at et dokument der i betænkelig grad ligner regeringens politik er en god ide. Man har dog ikke taget fat i de virkelige problemer så som at sikre bedre uddannelser, mere forskning og bedre infrastruktur. Vi kan ikke vinde et kapløb med kineserne ved mere af den politik vi har haft de sidste 10 år. Det er da rigtigt at vi er et rigt land men vi rasler ned af rangstigen mens vores statsgæld eksplodere og regeringens politik bære præg af at være “to little to late”. Jeg håber at de fleste af de erhvervsledere der sidder i vækstforum ved det her.

USA er ved at marchere ud over afgrunden med en gæld der er faretruende stor og som stiger i et tempo hvor vi skal være glade hvis de når at få vendt skuden inden finansmarkederne lukker for kassen. Hvis det sker skal vi have massere af sul på kroppen hvis vi ikke skal risikere en meget lang og dyb krise. Uanset hvordan man vender og drejer det tyder alt på at næste krise let kan blive langt værre og langt voldsommere og hvis vi ikke forbereder og nu kan vi let stå i en situation hvor vi må lave nogen meget hårde proteringer i fremtiden.

//asger